Informatie behandelingen:

BANDAGEREN EN MEDICAL TAPEN

De gemiddelde behandeltijd is 30 minuten.

Een tape of bandage word aangelegd ter ondersteuning van een gewrichtsband of spier. Een bandage is een elastische kleefpleister met een hyper allergene kleeflaag. Daarnaast kan dit nog verstevigd worden door niet rekbare sporttape. Het doel van een bandage of tape kan zijn preventief, therapeutisch of als nazorg. Het is de bedoeling dat de tape direct na het sporten of de inspanning verwijderd word. Dit om irritatie of huidbeschadiging te voorkomen.

De kinesiotape kan een aantal dagen in principe blijven zitten.

De volgende gewrichten kunnen worden behandeld:

  • - Enkel
  • - Knie
  • - Elleboog
  • - Pols
  • - Vingers
  • - Duim

De volgende spieren kunnen worden behandeld:

  • - Kuit
  • - Voor, zijkanten en achterkant van de bovenbenen
  • - Voor en achterkant van de bovenarm
  • - Schouders

Voorafgaand aan de behandeling van bandageren /tapen vindt er altijd een intakegesprek en een functieonderzoek plaats.

BLESSUREPREVENTIE EN SPORTVERZORGING

Blessurepreventie is het totaalpakket aan maatregelen om schade aan de gezondheid ten gevolge van sportbeoefening te voorkomen dus ook het geven van voorlichting en bewust maken van de risico's die de sporter ervaart in de uitoefening van zijn/haar sport. Ook mensen die niet of nauwelijks sporten en wel geregeld spier en gewrichtsklachten hebben kunnen voor een dergelijk advies en behandeling terecht.

De behandeling bestaat uit:

  • - begeleidt sporters voor, tijdens en na het sporten.
  • - verricht een preventief onderzoek naar insluipende blessures van het bewegingsapparaat.
  • - adviseert sporters o.a. over verantwoord sporten, kleding, voeding, schoenen en hygiëne
  • - tapen/bandages aanleggen om te voorkomen dat er nieuwe blessures ontstaan of oude weer gaan opspelen.
  • - verzorgt sporters bij acuut (sport)letsel (Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen), AED.

Sportverzorging richt zich op de begeleiding van sportende en bewegende mensen (ook niet-sporters) zodat hun gezondheid en conditie wordt behouden, verbeterd of hersteld. Belangrijk onderdeel hierbij is de preventie van blessures en overbelasting.

De sportverzorger werkt in de totale sportgezondheidszorg samen met andere disciplines zoals sport- en huisartsen en (sport)fysiotherapeuten. De sportverzorger houdt zich bezig met gezonde mensen en stemt zonodig de begeleiding tijdens herstel af met artsen, fysiotherapeuten en trainers/coaches. Vaak is het de sportverzorger die het eerst te maken krijgt met sporters met gezondheidsklachten, overbelasting en blessures. Soms (bij een zogenaamde 'contra-indicatie' voor behandeling door de sportverzorger) vindt er eerst doorverwijzing plaats naar een arts voordat de sportverzorger aan de slag mag.

Sportverzorging wordt meestal beoefend door (via een beroepsopleiding gediplomeerde) sportmasseurs en bestaat, naast massage, uit meerdere activiteiten:

  • - onderzoek en inspectie van de mens en het bewegingsapparaat
  • - uitvoeren van functietesten
  • - opstellen van een behandelplan in overleg en met goedkeuring van de cliënt
  • - toepassen van(sport)massage
  • - toepassen van bandages en tapes
  • - geven van voorlichting en adviezen over blessurepreventie, trainingsbelasting, voeding, etc.
  • - het verlenen van eerste hulp aan een cliënt met acuut sportletsel (EHBSO, reanimatie)
  • - werken volgens kwaliteitsnormen (o.a. registreren / archiveren van gegevens, evaluatie behandeling)

 

Het beroep sportmasseur omvat dus meer dan massage alleen; hij of zij is een veelzijdige sportverzorger. Van groot belang voor een succesvolle behandeling is dat er wederzijds vertrouwen bestaat tussen de sportverzorger en de cliënt. Vaak komt het voor dat sporters graag hun hart eens luchten bij hun vertrouwde sportverzorger in een ontspannen sfeer en een veilige omgeving. De sportverzorger houdt bij alle activiteiten rekening met de integriteit en privacy van de cliënt.

Tijdens de opleiding heb ik een goede basiskennis en medische kennis opgebouwd van de anatomie (bouw) en fysiologie (werking) van het menselijk lichaam. Door het regelmatig bezoeken van herhaallessen zorg ik ervoor dat de vakkennis en ervaring op peil blijven en nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied worden bijgehouden.

De opleiding die ik heb gevolgd is erkend bij de VOS (Vereniging Opleidingsinstituten Sportmassage. 

 

Hoe ontspannen of voorbereidend een massage ook kan zijn, er zijn ook omstandigheden waarbij het niet verstandig is een massage te ondergaan. Voorafgaand aan de massage vindt er daarom altijd een intakegesprek plaats.

BINDWEEFSELMASSAGE

De bindweefselmassage is een massage die gedaan kan worden met cuppingglazen.

Bindweefselmassage is een diepgaande massage die wordt uitgevoerd op de bindweefsellaag in het lichaam met als uiteindelijk doel verbetering van de huidconditie. De doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd waardoor de huid wordt aangezet tot celvernieuwing en versteviging. De huidstofwisseling wordt geactiveerd en de productie van nieuw collageen en elastine bevorderd.

De eerste behandelingen kunnen door verklevingen van het bindweefsel als gevoelig, pijnlijk of snijdend worden ervaren. Het kan voorkomen dat de huid tijdens de massage heftig reageert en rood wordt.

In kuurvorm heeft de bindweefselmassage het meeste effect als je het om cosmetisch doeleinde wilt doen. Naarmate de kuur vordert wordt het weefsel steeds soepeler en de structuur van de huid zichtbaar beter. De huid raakt beter doorbloed en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Afhankelijk van de doelstelling, behandelindicatie en de conditie van de huid wordt de behandelfrequentie vastgesteld. Meestal bestaat een kuur uit 2 keer per week bindweefselmassage gedurende 3 weken, met daarna een rustpauze van 3 weken. Vervolgens weer 3 weken, 1 behandeling per week. Wanneer nodig kan de bindweefselmassage worden uitgebreid naar 12 behandelingen.

Wanneer het bedoeld is om spierklachten te verhelpen kan 1 of 2 behandelingen al voldoende zijn. Honing voedt, verzorgt, herstelt, vernieuwt en verstevigt de huid; werkt helend op de organen en stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

 

Kortom een behandeling met veel dieptewerking, om huid- en spierklachten te kunnen verhelpen. Het kan dus ingezet worden als huid verstevigend, maar ook als spierklachten verlichtend. Daarnaast werkt bindweefselmassage ook op veel psychische- en reflexpunten, en geeft de totale Honing Bindweefselmassage een zeer ontspannen gevoel terug van binnenuit!

 

Doordat er met vacuüm zuigende cuppingglaasjes gewerkt word is de massage net zo intensief als de klassieke bindweefselmassage, maar minder pijnlijk en minder kans op blauwe plekken.

Hoe ontspannen of voorbereidend een massage ook kan zijn, er zijn ook omstandigheden waarbij het niet verstandig is een massage te ondergaan. Voorafgaand aan de massage vindt er daarom altijd een intakegesprek plaats.

Dry Needling:

Met behulp van een speciale techniek breng ik zeer dunne naaldjes in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Ik spuit dus geen vloeistof in de spier.

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’-behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. 

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. 

Beschikbaar vanaf half januari 2021!

FYBROMASSAGE

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten.
De massage is een zeer rustige en over het algemeen een zachte massage.

Er zijn 4 vormen van massage mogelijk:

  • - Massage ter bevordering van een goede nachtrust. Deze vorm word alleen in de avonduren gegeven.
  • - Massage ter verlichting en/of verlichting van pijn in het algemeen. Hier worden op een rustige manier een paar drukpunten bij gebruikt.
  • - Massage specifiek tegen hoofdpijn. Dit is een drukpunt massage van het hoofd en nek
  • - Combinatie massage van pijnverlichting en hoofdpijn.

 

LET OP! Bij de massage ter bevordering van een goede nachtrust word uitgegaan van 70 minuten in totaal, maar hierin word rekening gehouden dat mensen extra tijd nodig hebben om bij te komen. De behandeltijd is 50 minuten.
Hoe ontspannen of voorbereidend een massage ook kan zijn, er zijn ook omstandigheden waarbij het niet verstandig is een massage te ondergaan. Voorafgaand aan de massage vindt er daarom altijd een intakegesprek plaats.

Gan Zheng dry-needling:

Gan-zhen, ofwel dry needling, is gericht op het uitschakelen van triggerpoints die kenmerkend zijn voor myofasciale pijn (pijn in de spieren). Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van deze techniek worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. Chinese Dry needling is een onderdeel van acupunctuur en werkt anders dan de Canadese methode. Zo wordt er gebruik gemaakt van de meridianen (energiebanen) en een zevental zogenaamde meesterpunten. De Chinese dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, vooral vanwege de combinatie van massage en met het gebruik van acupunctuurpunten.

Indicaties voor Dry Needling Trigger Points kunnen de oorzaak zijn van heel wat pijnklachten (zie het lijstje hieronder). Ze kunnen in elke bewegingsspier van het lichaam voorkomen. Ze kunnen ook optreden als gevolg van interne verstoringen in het lichaam, waardoor het lichaam zelf niet meer in staat is het evenwicht tussen spanning en ontspanning te herstellen.

Dit ziet men vaak bij chronische rugklachten, nek- en hoofdpijn, of bij klachten die telkens opnieuw terugkeren, zelfs na verschillende andere therapeutische acties. Bij het toepassen van dry needling binnen een behandeling worden niet alleen de Trigger Points aangeprikt, maar zal ik ook de onderliggende oorzaak aanpakken. Dit gebeurt door acupuntuurnaalden te zetten op belangrijke meridianenbanen. De energetische balans moet ook hersteld worden, zodat er beter en langduriger resultaat bereikt wordt. 

De volgende klachten kunnen met dry needling en de belangrijkste meesterpunten van de acupunctuur goed reageren en sterk verbeteren:

  • hoofdpijn en migraine
  • nekpijn en whiplash
  • schouder/schouderblad
  • frozen schouder en schouderpijn
  • tenniselleboog
  • golfelleboog
  • onderrugklachten
  • spit
  • lumbago
  • artrose
  • bovenbeen en knieklachten
  • kuitspierblessures
  • sportblessures
  • alle onderbeenklachten
  • hielspoor
  • blaasontsteking
  • stoppen met roken
  • restless legs
  • carpool tunnel syndroom
  • verslavingen

 Contra-indicaties bij deze behandeling:

Zwangerschap 
Heftige emotionele disbalans (schizofrenie, bipolair, borderline) 
Koorts 
Littekens of andere oneffenheden 
Kanker 
Ernstige hartklachten 
Recente operaties binnen 9 maanden.

HOOFDMASSAGE

Deze massagevorm heeft een oosters karakter gemengd met westerse handgrepen en zorgt ervoor dat door middel van een drukpuntmassage op gezicht en hoofdhuid je in totale relaxmodus komt. Daarnaast kan het mensen ook helpen die vaak last hebben van hoofdpijn en migraine. De hoofdhuid word iets vet.
Deze massage duurt 10-15 minuten.


Hoe ontspannen of voorbereidend een massage ook kan zijn, er zijn ook omstandigheden waarbij het niet verstandig is een massage te ondergaan. Voorafgaand aan de massage vindt er daarom altijd een intakegesprek plaats.

Kinderen/ jeugd:

Hoe leuk is het om je kind vanaf 5 jaar ( tot 16 jaar) al kennis te laten maken met ontspanning en wellness, dat kan tegenwoordig.

Ook zijn er kinderen die op jonge leeftijd al behoorlijk veel sporten en daar is bij de verenigingen vaak geen verzorging voor geregeld, terwijl dit wel eigenlijk al hard nodig is. Hoe minder blessures de kinderen nu hebben en hoe beter ze zich onderhouden hoe langer ze plezier houden van dat lichaam om ook als ze ouder zijn door te kunnen blijven sporten en soms dus de topsport ook echt in kunnen zonder al te veel lichamelijke problemen. 

Voor beide doeleinden zijn ze zeker ook bij mij welkom. Wel moet er een officieel toestemmingsformulier getekend worden.


De ouders/voogd/verzorger blijven altijd bij deze behandeling in de zelfde ruimte. En als ik de behandeling moeten staken omdat het kind er genoeg van heeft of het toch liever niet heeft dan is dit voor de rekening van de ouders. 

Standaard massage

Dit is een massage die ik zelf heb ontwikkeld. Het is een combinatie van westerse en oosterse massage. Uit alle massages die ik heb geleerd heb ik mijn eigen route gemaakt door de belangrijkste handgrepen samen te voegen. Deze verschillende massagetechnieken brengen in het lichaam reacties teweeg die leiden tot het herstel van evenwicht in het lichaam.

De massage stimuleert de doorbloeding, voert afvalstoffen af en verbetert de spierfunctie. Het lichaam komt tot rust en ontspant zich. Ook bevordert het geestelijke rust. Het zelf helend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

De effecten een massage:

  • - Minder spierspanning.
  • - Minder pijn in behandelde gebieden.
  • - Afvoeren van afvalstoffen.
  • - Betere doorbloeding van het gemasseerde weefsel.
  • - Vermindert vermoeidheid en geeft energie.
  • - Vermindert stressklachten
  • - Helpt tegen slapeloosheid

 

Hoe ontspannen of voorbereidend een massage ook kan zijn, er zijn ook omstandigheden waarbij het niet verstandig is een massage te ondergaan. Voorafgaand aan de massage vindt er daarom altijd een intakegesprek plaats.

SPORTMASSAGE

Of je dagelijkse inspanning nu bestaat uit een flink stuk wandelen, fanatiek hardlopen, fietsen, schaatsen, tennis, paardrijden, zwemmen of een teamsport als bijvoorbeeld voetbal of hockey. Alle vormen van beweging zijn goed voor je lichaam. Beweging en sport kunnen bijdragen aan het verbeteren van je conditie, aan het groeien van je spieren en het verliezen van gewicht. Gezond eten en drinken helpen daarbij.

Sportmassage lijkt wel alleen voor (semi-)professionele en amateur-sporters bedoeld maar kan feitelijk aan iedereen gegeven worden. Ook mensen met klachten die niet (meer) bij de fysiotherapeut terechtkunnen maar ook bijvoorbeeld rug-, nek of schouderklachten, vaak door een verkeerde werkhouding dan wel intensief computergebruik, kunnen aanleiding zijn om een sportmassage te ondergaan.

Een goede en regelmatige massage kan lichamelijke klachten verminderen dan wel voorkomen. Het bevordert het herstel, voorkomt (sport)blessures en het draagt bij tot een meer effectieve training en een betere sportprestatie.

Specifiek is er de sportmassage in combinatie met blessurepreventie waarbij sporters begeleid kunnen worden voor, tijdens en na het sporten. Zo kunnen er preventieve maatregelen genomen worden die het ontstaan van blessures verminderen of blessures voorkomen. Denk hierbij aan het preventief bandageren en/of bewegings-en trainingsadviezen. Een goede begeleiding maakt dat de sporter na het oplopen van een blessure behandeld kan worden zodat hij of zij spoedig en op verantwoorde wijze de sportuitoefening kan hervatten.

 

+Ook kinderen zijn vanaf 8 jaar welkom. Wel is het van belang dat er tot in ieder geval het 10e levensjaar 1 ouder aanwezig is. Vanaf 10 jaar is het ook prima dat er een ouder aanwezig is als het kind dit wil. De prijs van deze massage is een vast bedrag. Dus als een kind halverwege geen zin meer heeft of er is iets anders (wat gewoon soms kan gebeuren en ik gewoon begrijp) dan word dit niet in mindering gebracht.

 

Hoe ontspannen of voorbereidend een massage of tapen ook kan zijn, er zijn ook omstandigheden waarbij het niet verstandig is een massage te ondergaan. Daarom zal er altijd een intakegesprek en een functieonderzoek plaatsvinden.

VOETREFLEX massage

Voetreflexologie is gebaseerd op de theorie dat ons lichaam terug te vinden is op onze voeten, in de vorm van reflexzones. Reflexzones zijn "gebieden" op de voet die een lichaamsdeel, klier of orgaan weerspiegelen. Voetreflexmassage is een techniek waarbij druk wordt uitgeoefend op reflexpunten en zo invloed heeft op het behandelde gebied.

De effecten van een Voetreflexbehandeling:

  • - Verminderd stress en spanningen
  • - Verbeterd slapeloosheid
  • - Geeft je energie
  • - Verminderd klachten
  • - Helpt bij hormonale klachten
  • - Helpt bij spier en gewrichtsklachten
  • - Helpt bij hoofdpijn en migraine
  • - Helpt bij bloedsomloop problemen
  • - En vele andere klachten

Tijdens de behandeling gebruik ik massagecrème en als u dit wilt smeer ik als laatste de voeten in met een verzorgende voetcrème. Ik ben niet paranormaal aangelegd en zie deze vorm dan ook als een alternatieve geneeswijze.

Hoe ontspannen of voorbereidend een massage ook kan zijn, er zijn ook omstandigheden waarbij het niet verstandig is een massage te ondergaan. Voorafgaand aan de massage vindt er daarom altijd een intakegesprek plaats. Voetreflexzonetherapie is een alternatieve geneeswijze en vervangt de huisarts niet. Bij ernstige of aanhoudende klachten dient de huisarts geraadpleegd te worden.

Massage van mensen met een beperking, bedlegerig zijn of mensen in de eindfase van hun leven:

Met mijn achtergrond in de zorg (en nog steeds in werkzaam) is een massage aan mensen die in bed, rolstoel of stervende zijn ook geen probleem. Dit is dan vaak een rustige op ontspanning gerichte massage. (tenzij je rolstoelsporter bent en gewoon een sportmassage nodig heb.) 

De enige eis die ik wel bij bedlegerige mensen en of stervende mensen heb is dat er ten allertijden 1 persoon erbij is. Dit mag een zorgmedewerker, familie, vrienden enz zijn. Dit wil ik om mezelf te kunnen indekken bij calamiteiten en er een persoon is die mij kan helpen waar nodig.