Wanneer geen behandeling:

Wanneer geen massage of een massage aanpassing

Er kunnen redenen zijn om je niet te laten masseren of dat ik de massage aanpas vanwege jouw gezondheid. Als er veranderingen zijn is het belangrijk om dit vooraf met mij te bespreken als dit van toepassing is:

Redenen om helemaal niet te masseren (Tenzij een behandelend arts expliciet heeft aangegeven dat het wel kan):

  • Ernstige hartklachten en hartafwijkingen
  • Erg hoge of lage bloeddruk
  • Eerste 3 maanden van een zwangerschap en bij complicaties in de zwangerschap
  • Hoge Koorts (kans op verergering door toename van de stofwisseling)
  • Kanker (overleg met je arts, in sommige gevallen kan het juist zeer goed zijn) Is het leven uitzichtloos is of je bent uitbehandeld dan ben je gewoon van harte welkom.
  • Besmettelijke huidaandoeningen (i.v.m. besmetting en prikkeling van het proces, daardoor gevaar van uitbreiding of verergering)
  • Infecties zoals griep, longontstekingen en dergelijke.
  • Ik het niet vertrouw!  (en je misschien ga doorsturen.)

 

Het kan ook voorkomen dat ik besluit een bepaald lichaamsdeel niet te masseren. Er vindt geen massage op het desbetreffende lichaamsdeel plaats, de rest van het lichaam wordt wel gemasseerd bij:

  • Botbreuken, wonden, blauwe plekken of zwelling(en) waarbij twijfel is over de oorzaak
  • Ontstekingen of tumoren
  • Steenpuisten (besmettingsgevaar en uitbreidingsgevaar)
  • Psoriasis

 

Daarnaast is er te allen tijde een aangepaste massage mogelijk. De keuze voor een bepaalde methode en de intensiteit zal ik aanpassen, bij:

  • Pijnstillers (prikkels worden minder goed verwerkt)
  • Actieve ontstekingen
  • Verwondingen (schaaf,-snij,-steek- of brandwonden zijn erg onprettig om te worden gemasseerd)
  • Oedeemvorming (zwelling, vochtophoping waarbij twijfel is over de oorzaak)
  • Ontstekingen van de vaten (beschadiging van de verzwakte vaten door de druk)
  • Spataderen
  • Onderhuidse bloedingen
  • Trombose

Hoe vaak een massage:

Geregeld krijg ik de vraag ‘Hoe vaak moet ik eigenlijk een massage nemen?’ Een standaard antwoord hierop is niet te geven.
Mijn advies in ieder geval is afhankelijk van wat je als individu wilt bereiken met massage – en dat is voor iedereen anders. Ook je fysieke conditie en levensstijl zijn van invloed.

Graag geef ik een aantal algemene richtlijnen die je kunnen helpen om je massageagenda te bepalen.

 

Allereerst twee belangrijke dingen:

  1. Als je regelmatig laat masseren merk je dat je lichaam steeds sneller en beter op de massage reageert. Als er bijvoorbeeld een paar maanden er tussen plant wordt het effect minder intens.
  2. Een enkele massage kan een langdurig bestaand probleem niet ‘fixen’. Het heeft dagen, weken, soms jaren geduurd om klachten te ontwikkelen. Dit kan dus niet in één massage-uurtje worden opgelost.

 

En dan nu de beloofde richtlijnen:

* Wanneer je massage wilt opnemen als onderdeel van een gezonde levensstijl (afvallen, gezond eten, meer bewegen, minder stress) dan is eenmaal per maand een passende frequentie.

* Als je bijzonder stressvolle tijden ervaart of langdurig op de toppen van je kunnen presteert, dan kan een behandeling van elke een à twee weken je een noodzakelijk patroon van ontspanning bieden.

* Sporters die zwaar trainen of intensieve workouts doen, komen bij voorkeur een tot twee keer per week. Zo kunnen zij de flexibiliteit en conditie van hun spieren op peil houden. In tijden van minder intensieve training of recreatief sporten is elke drie à vier weken voldoende.

* Ik heb ook mensen die bij mij komen met chronische spierpijn, spierspanning of andere fysieke klachten, dan doe je er goed aan om de eerste tijd zeer frequent te komen. Wekelijks een bezoek aan de masseur in de eerste vier tot zes weken geeft zowel de masseur als jezelf een goed beeld van het effect van de massage. Daarna kun je samen bepalen of en hoe je verder gaat.

* Heb je acute klachten en wordt massage geadviseerd door huisarts, fysio of specialist? Dan kom je minimaal een keer per week, deze behandeling wordt dan precies afgestemd op jouw klachten. Na drie weken moeten de klachten duidelijk verminderd zijn. Daarna bespreekt je met de masseur hoe je je voelt en hoe je verder gaat om de klachten verder te behandelen en in de toekomst te voorkomen.

 

Maar het allerbelangrijkst is dat ieder persoon uniek is. En dat vind ik sowieso het mooist van mijn vak.
Wat hierboven geschreven staat zijn enkel richtlijnen en geen strakke kaders. In de praktijk komt het er op neer dat je zelf uitzoekt wat het beste voor je werkt. En ik denk graag met je mee!

 

Voor mensen die vaker willen komen: ik ben van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat er voor je en dus makkelijk in te passen. En voor frequente massages: ik heb verschillende soorten strippenkaarten waarmee je leuke korting per massage krijgt!
Kijk hier voor meer info.

 Wat te doen vooraf en tijdens de massage:

Wanneer je een afspraak hebt kun je het beste rekening houden met het volgende:

  • Maaltijden: Zorg dat je vlak voor de massage geen zware maaltijden nuttigt. Het is niet fijn om met een volle buik op de massagetafel te liggen en ook de druk van de massage zal daardoor niet aangenaam aanvoelen. Aan de andere kant is een lege maag ook geen goed idee. Een knagend hongergevoel kan ervoor zorgen dat je meer moeite hebt met ontspannen. Eet daarom vooraf een licht tussendoortje, zodat je in de tussentijd geen honger krijgt.
  • Drink een glas drinken (maakt mij niet uit als het maar geen alcohol is) vooraf aan de massage te drinken. Water drinken voor de massage is extra belangrijk als je merkt dat je na afloop weleens hoofdpijn krijgt.
  • Zorg wel dat je vlak voor de behandeling even naar het toilet gaat, zodat je tijdens de massage geen volle blaas hebt.
  • Ben je diabeet: zorg dan dat je dextro bij je heb en dat je iets gegeten heb!!: Tijdens een behandeling daalt je bloeddruk en je bloedsuiker. Controleer deze dan ook na een massage.
  • Vertel wat je wensen zijn
  • Geef tijdens een behandeling aan als er iets is: Niet denken ik red het nog wel even ook al is het niet prettig. Ik hou van openheid en dan kan ik er nog iets mee. Ik kan namelijk ook schade aanbrengen als ik iets te hard doe bij een medische of sportmassage.
  • Maak je niet druk om je lichaam: Getob over of je je benen wel goed hebt onthaart, of je billen te dik zijn of dat je buikje te rond is … Laat al deze gedachten varen! Ik ben hier niet mee bezig! Zit al ruim 25 jaar in de zorg en heb echt alles al gezien!! Vind je het niet prettig om de eerste keer uit de kleren te gaan, geen probleem. Als je liever iemand meeneemt die je vertrouw is dat ook geen probleem. Het is goed om te weten dat de lichaamsdelen die op het moment niet gemasseerd worden altijd worden afgedekt. Maak je dus niet meer druk en geef je maar gewoon aan mijn handen over.
  • Indien mogelijk laat waardevolle sierraden thuis en kom niet in je aller netste outfit: Na de massage kunnen er namelijk olieresten op je lichaam achterblijven en dat zou zonde zijn dat je daarmee je nieuwe blouse zou ruïneren.
  • Tijdens de massage ben ik zo stil mogelijk, af en toe check ik of de massage nog prettig en comfortabel is. Als er iets is tijdens de massage wat jij niet prettig vind, wat pijnlijk is zeg het dan gerust. Wil jij wel praten, dan mag dat ook.
  • Je mag in mijn praktijk zelf bepalen wat je als achtergrond muziek wil: Het maakt mij echt niet uit of dat spa-muziek is of hardrock. Bijna alles kan bij mij. Het gaat erom waar jij je prettig bij voelt en je bij kan ontspannen. Ook kinderen met de landal- cd is prima

Belangrijk na de massage:

Aan het einde van de massage laat ik je subtiel weten dat de massage afgerond is. Als het goed is voel je je goed en kun je er weer tegen. Kom even rustig bij. Ik blijf in de ruimte en ruim alvast wat dingen op. Sta niet in één keer op!!!. Kom langzaam overeind en blijf voor je opstaat even rustig zitten om duizeligheid te voorkomen. Stap rustig van de massagetafel en drink een glas water dat voor je klaar staat.

Je kleedt je aan. Vaak is er nog tijd na de massage om te delen wat de massage met je heeft gedaan. We maken een nieuwe afspraak, en je betaald. Dat mag contant, pinnen of ik kan je ook een Tikkie sturen.

We nemen geen afscheid maar zeggen: tot ziens, tot de volgende keer!
Pas op: doe het rustig aan onderweg, want je bent mogelijk nog onder invloed van de massage. Soms lijkt het alsof je van ‘ver’ komt of dat je erg moe bent.
Tip: drink na de massage wat extra om vrijgekomen afvalstoffen door de massage beter af te voeren en om hoofdpijn te voorkomen. Zat je erg vast, neem dan desnoods even een pijnstiller om te voorkomen dat je het weer vast zet.